Годуємо світ разом: історія співпраці ТОВ «Агрофірма ЛЕВ» із Запорізької області та «НІБУЛОНу» під час війни 

Червень – традиційно гаряча пора для аграріїв: старт жнив. «День у жнива рік годує», – казали наші предки. Продовжуючи цю традицію, сучасні сільгоспвиробники мають подбати про широке коло питань, аби результати їхньої праці після реалізації продукції повернулися прибутком, а не збитком.  

У нашого героя Віталія Лупиноса, директора ТОВ «Агрофірма ЛЕВ», що в Запорізькій області, питання із вибором партнера для реалізації зерна не стоїть. Уже 7 років він має справу тільки з компанією «НІБУЛОН».       

ТОВ «Агрофірма ЛЕВ» було засновано у 2014 році як сімейний бізнес, свою назву отримало на честь найменшого сина в родині. Його голова Віталій Лупинос починав діяльність, обробляючи землю площею у 280 га. Зараз керівник згадує, що справи йшли добре і він мав грандіозні плани, але через повномасштабне вторгнення змушений був від них відмовитись. Зараз Віталій обробляє 2 000 га землі, на якій разом із ним працюють ще 18 співробітників.  

Навесні 2022 року працівники «Агрофірми ЛЕВ» вийшли в бронежилетах і касках працювати, аби не зірвати посівну кампанію. Тоді ці кадри облетіли весь світ. Однак Віталій переконаний, що жодного геройства тут немає і вони просто виконують свою роботу, адже мають годувати родини, воїнів, країну: 

«Наше господарство розташоване в селі Комишуваха Запорізького району. Це червона зона – передня лінія оборони всього у 20 км від нас. Небезпека давно стала частиною нашого життя, але ми звикли працювати в таких умовах. Хочеться, звісно, більше розуміння з боку держави та банківських установ, які через високі ризики перестали нас кредитувати. Але ми тримаємось, сподіваючись на гарний урожай, а, отже, гідний заробіток». 

Цього року реалізовувати свою продукцію керівник, як зазвичай, планує через річкову філію «Хортиця», яка розташована зовсім недалеко від господарства. Співпрацю припинили лише одного разу – у 2022 році, коли філія не працювала через активні бойові дії поряд. Цього сезону зерно Віталій знову повезе до «НІБУЛОНу», у якому вже почалася закупівельна кампанія.  

«НІБУЛОН» завжди пропонував найвигідніші закупівельні ціни, та ми й не хотіли зв’язуватися із перекупами в місті, прагнули серйозних відносин. До того ж щороку бачимо покращення в обслуговуванні, з’являються додаткові можливості, сервіси, які  пропонує аграрна компанія», – коментує рішення Віталій. 

У «НІБУЛОНі» цінують і поважають важкий труд і зусилля кожного агровиробника, підтримуючи рівень цін на належному рівні. І це незважаючи на відсутність річкової навігації та заблокований Миколаївський портовий вузол, а, отже здорожчання логістики. Оптимізувати економіку транспортування зерна допомагають міжнародні партнери.   

Так, проєкт USAID «Економічна підтримка України» у 2023 році закупив і передав «НІБУЛОНу» 50 сучасних вагонів-хоперів із здатністю перевозити 70 тонн зерна кожен, а вже у 2024 – 13 причепів-зерновозів вантажопідйомністю 25,5 тонн. Очікується, що один причеп напрацьовуватиме до 140 тис. тонно-кілометрів на місяць, що позитивно вплине на ціну транспортування зерна, адже вартість перевезення збіжжя власним автотранспортом на 20% нижча за послуг зовнішніх операторів.   

На думку Михайла Різака, директора із взаємодії з органами влади «НІБУЛОНу», отримання від USAID нових причепів-зерновозів – це ще один крок до здешевлення логістики та збереження 592 робочих місць на заблокованих через вторгнення рф річкових портах на Дніпрі та Південному Бузі. 

«Наші заблоковані річкові порти є важливими бюджетоутворюючими об’єктами для своїх громад, зокрема прифронтової зони. Так, тільки в минулому році ними було сплачено в бюджети близько 70 млн грн податків, з яких 30 млн – це місцеві бюджети, що є суттєвою підтримкою територій. З іншого боку, наші порти є критично важливими для тих агровиробників, які не мають власних потужностей для зберігання збіжжя. У 2023–2024 роках тільки заблокованими річковими елеваторами скористалось 1400 фермерів», – підкреслив спікер. 

Також Михайло зазначив, що від серпня 2023 року, коли «НІБУЛОН» отримав від USAID перші вагони-хопери, ними уже перевезено майже 73 000 тонн українського зерна для забезпечення світової продовольчої безпеки. 

Дякуємо, партнери! Годуємо світ разом! 

Будьте в курсі всіх новин!

Щотижня ви отримуватимете наші новини у форматі дайджесту  

[pwf_filter id="8699"]

Оформити заявку

Стати постачальником

Стати пайовиком

Замовити послугу

Кращий роботодавець року в номінації «Соціально відповідальний роботодавець»
Видана

Міністерство Соціальної Політики України Державна Служба Зайнятості (Центральний Апарат) Миколаївський Обласний Центр Зайнятості

Сертифікація

ISO 14001:2015

Рік

2017, 2019

Андрій Вадатурський

CEO

Андрій Вадатурський став генеральним директором «НІБУЛОНу» після понад 15 років роботи в компанії — в липні 2022 року.

Він прийняв цю посаду після трагічної загибелі свого батька та засновника «НІБУЛОНу» Олексія Вадатурського разом із матір’ю Раїсою Вадатурською під час російського ракетного удару по їхньому дому в Миколаєві.

З 2014 до 2019 рік був народним депутатом України від одномандатного округу в Миколаївській області та членом Комітету з питань аграрної політики. У 2017 році створив і очолив велику міжпартійну групу, яка виступала за розвиток українських річок як транспортного засобу.  

Має ступінь магістра електротехніки Українського державного морського технічного університету та ступінь магістра економіки промисловості Лондонської школи економіки. У 2009 році за вагомий внесок у розвиток агропромислового комплексу України був нагороджений Президентом України, йому присвоєно звання «Заслужений працівник сільського господарства».

Одружений, має трьох дітей.

Відправити резюме