Спростування висловлювань Наталі Костенко у програмі «Добрий вечір» на телеканалі «НІС-ТВ» (ефір від 25.11.2019)

Такі маніпуляції не мають жодного відношення до професійної журналістики і завжди безапеляційно спростовуються нашою компанією, а у разі потреби і в судовому порядку. Так, наприклад, нещодавно було з відверто замовним «розслідуванням» на «СТОП корупції» та його публікацією на сайті «НикВести».
Цього разу мова піде про програму «Добрий вечір», у якій доволі однобічно висвітлили ситуацію, пов’язану з пропозицією компанії «НІБУЛОН» можливого будівництва перевантажувального термінала на околиці Матвіївки. І, як нам здається, це було зроблено навмисно. Однобічність висвітлення подій є стандартною маніпулятивною технологією пропаганди у ЗМІ, коли можливість висловитися дається лише одній стороні процесу. Так, псевдожурналісти досягають ефекту помилкового сприймання інформації: відчуття схвалення необхідної автору позиції уявною «більшістю» експертів.
Єдину гостю програми «Добрий вечір», присвячену питанню можливого будівництва, Наталю Костенко, власне, і експертом назвати складно. У програмі її представляють як жительку мікрорайону Матвіївка і депутата Миколаївської міської ради IV скликання. Як цей факт надає їй повноваження висловлювати загальну думку місцевої громади або експертні судження з будь-яких екологічних чи юридичних питань, автор програми Віталій Мехеда не уточнює. Також він не згадує і про те, що Наталя Костенко – колишній посадовець, а нині – працівник одного з миколаївських підприємств морегосподарської галузі, в якій працює і компанія «НІБУЛОН». У такий ситуації мова може йти про конфлікт інтересів і заангажованість гості.
Із самого початку Наталя Костенко розпочинає з маніпулятивної заяви, зазначаючи, що «18.10.2019 в Матвеевке были проведены общественные слушания, которые затронули вопрос строительства «НИБУЛОНом» терминала в зеленой зоне в 50-ти метрах от жилья. Мы не поняли, что это за общественные слушания». По-перше, кидаючи такі однозначні одноосібні твердження, Костенко говорить неправду, адже заява про наміри та інформація щодо проведення громадських слухань була завчасно розміщена в газеті «Вечерний Николаев» та «Рідне Прибужжя», на дошці оголошень Матвіївського будинку культури, де й відбувались громадські слухання, а також на офіційному вебсайті нашої компанії. По-друге, про ідею будівництва термінала при в’їзді до мікрорайону Матвіївка наша компанія повідомляла ще з 2016 року. Саме тоді ми вперше звернулися до міського голови щодо реалізації цього проєкту. В подальшому ми також неодноразово зверталися до міського голови з цією ідеєю . І лише у 2018 році отримали відповідь від Управління містобудування та архітектури Миколаївської міської ради, де було зазначено, що порушене нами питання буде розглядатися під час оновлення та внесення змін до існуючого Генерального плану м. Миколаєва.
Так само однобічним є твердження Наталі Костенко про те, що «вопрос строительства «НИБУЛОНом» перегрузочного терминала взбудоражил жителей Матвеевки… Судя по опросам, большинство скорее всего будет против строительства…». Та сама технологія, коли умисно створюють враження, що це думка уявної «більшості». Насправді ситуація з громадською думкою у Матвіївці дещо інша. За результатами громадських слухань 18 жовтня 2019 року більшість присутніх підтримала будівництво компанією «НІБУЛОН» перевантажувального термінала. На сьогоднішній день мешканці мікрорайону направили на ім’я міського голови декілька колективних звернень із підписами близько 1000 чоловік, які висловилися за підтримку інвестиційних намірів компанії з будівництва термінала. Крім цього, будівництво підтримали члени Матвіївської ради ветеранів Центрального району, про що вони також повідомили міському голові.
Інше питання, що люди, які за «НІБУЛОН», страждають від цькування та нападів з боку таких «експертів», як Наталя Костенко. Наприклад, учителі Матвіївської школи, які, як і інші мешканці Центрального району м. Миколаєва, мають законне право висловлювати власні думки у вільний від роботи час.
Далі гостя програми взагалі вдається до неправдивих аргументів: «в земельном кадастровом реестре территория, на которой планируется строительство «НИБУЛОНом» терминала, относится к жилой и общественной застройке для строительства центра и пляжной зоны… Право аренды на земельный участок зарегистрировано за ООО «Арагор»… На какой строк аренда – неизвестно… Если участок не используется, нет проблем расторгнуть… В реестре должно быть расторгнуто, но ничего не расторгнуто». Ця інформація не відповідає дійсності. Ця земельна ділянка у 2014 році дійсно була передана в оренду ТОВ «Арагор». Але протягом строку дії договору орендар так і не розпочав будівництво об’єкта, тому після завершення строку оренди у 2016 році договір був припинений. Таким чином, на сьогоднішній день ця земельна ділянка відноситься до земель комунальної власності. Тому фраза про те, що «в реестре должно быть расторгнуто, но ничего не расторгнуто», немає ніякого сенсу і свідчить про некомпетентність гості і неготовність коментувати це питання. В цілому складно зрозуміти, що саме вона мала на увазі… Якщо мова йшла про Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, то право оренди ТОВ «Арагор» на вказану земельну ділянку не могло бути зареєстровано в ньому, а, як наслідок, і припинено, адже на момент укладання цього договору діяв інший порядок реєстрації.
Про некомпетентність гості свідчить і ця фраза: «Строительство в жилой зоне это нарушение…». «НІБУЛОН» завжди працює прозоро та виключно в правовому полі, чітко дотримуючись вимог чинного законодавства. З компанією, яка порушує закон, у жодному разі не працювали б провідні міжнародні фінансові інститути. А «НІБУЛОН» має бездоганну багаторічну кредитну історію, довіру та повагу кращих банків світу як соціально відповідальний інвестор та надійний партнер. Ми не збираємось порушувати ці принципи і під час реалізації намірів щодо будівництва перевантажувального термінала на в’їзді до Матвіївки. На сьогоднішній день згідно з існуючим Генеральним планом м. Миколаєва ця територія частково відноситься до зони перспективної житлової забудови та рекреаційної зони. Тому для можливості будівництва термінала потрібно внести зміни до Генплану та змінити зону на таку, яка буде відповідати цільовому призначенню земельних ділянок – землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення. Для цього наша компанія і звернулася до міської ради, відкрито заявивши про свої інвестиційні наміри, та, мабуть, уперше в історії Миколаєва були проведені такі локальні громадські слухання.
Маніпулятивною є і фраза, що ми начебто «можемо перевалювати щось інше». Наша компанія заявила про наміри будувати перевантажувальний термінал для зернових та олійних культур. Саме для цієї номенклатури вантажів та обсягів їх перевалки – річних, добових, годинних – буде розроблена проєктна документація, підібране технологічне обладнання, обрана технологія, розроблені заходи щодо мінімізації та попередження негативного впливу на об’єкти довкілля. З огляду на прийняті проєктні рішення визначається клас шкідливості виробництва та розмір санітарно-захисної зони, а також проводиться оцінка впливу об’єкта на навколишнє природне середовище. Змінювати цю номенклатуру ми не плануємо. І якби навіть ми вирішили це зробити, то мали б пройти той самий шлях: розробити відповідну проєктну документацію та саме для заявленої номенклатури вантажів провести громадські слухання за процедурою оцінки впливу на довкілля, комплексну державну експертизу проєкту, з урахуванням чого буде отримано дозвіл на будівництво, дозволи на викиди, скиди, поводження з відходами. Очевидно, що, заявляючи про такі речі, Костенко розписується лише в своїй некомпетентності.
До речі, щодо інформації про те, що «в притык к будущей стройке уже ведется строительство конюшни…», зауважимо, що згадані ділянки приблизно в 2015 році міської радою були передані воїнам АТО для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки), тобто віднесені до категорії земель житлової забудови. У 2019 році всі ці земельні ділянки були придбані фізичною особою, але законодавчо закріплене положення щодо використання земельних ділянок за цільовим призначенням ще ніхто не відміняв. Тож чи ведеться будівництво конюшень у встановленому порядку на підставі розробленої та затвердженої документації, залишається під питанням.
Аргументи, що це будівництво «порушить санітарні норми», «відстань повинна бути 300 м від житлової забудови» – також маніпуляція. Державні санітарні правила і норми для морських та річкових портів затверджені Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 01.12.1999 р. №46 та регулюють діяльність морських та річкових портів у залежності від застосованої технології та номенклатури вантажів, що перевантажуються. Відповідно до цих норм наш перевантажувальний термінал, враховуючи санітарні характеристики вантажів, що переробляються, їх обсяг, технологію перевантаження й заходи попередження шкідливих викидів в атмосферу, віднесено до виробництв із шириною санітарно-захисної зони 100 м, адже транспортно-технічна схема наших комплексів виключає винос пилу у зовнішнє середовище. Наші проєкти будівництва в обов’язковому порядку подаються на комплексну державну будівельну експертизу, в ході якої всебічно розглядаються експертами різного фаху, у тому числі експертами в галузі забезпечення безпеки життя і здоров’я людини, захисту навколишнього природного середовища, забезпечення санітарно-епідеміологічного добробуту населення. Усі зведені об’єкти мають позитивні висновки такої експертизи (висновки, якими констатовано, що санітарно-захисна зона об’єктів будівництва ТОВ СП «НІБУЛОН» 100 м: за проєктом будівництва в м. Нова Одеса – Висновок державної екологічної експертизи №14/12.08.2010-1177 від 16.09.2010 р., Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи №05.03.02-07/68387 від 22.09.2010 р.; за проєктом будівництва у Вознесенському районі – Висновок державної екологічної експертизи №14/16.09.2010-1280 від 27.09.2010 р., Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи №05.03.02-07/85413 від 08.11.2010 р.).
Ще один приклад маніпулювання. Наталя Костенко стверджує, що «це все потече вверх за течією в Варварівку, лиман…», «вверх за течією будувати не можна, будуть плями нафтопродуктів». Чи відомо «експерту» Костенко, що таке погіршення якості води в мікрорайонах Соляні та Варварівка від діяльності перевантажувального термінала в Матвіївці неможливе? А щоб з’явились «плями нафтопродуктів», має трапитись серйозна техногенна катастрофа з потраплянням у річку не однієї тонни нафтопродуктів. Очевидно, що все це безпідставні та неправдиві твердження, адже ділянка запланованого будівництва розташована нижче за течією відносно житлової забудови мікрорайону Матвіївка, що відповідає вимогам санітарного законодавства. Крім того, Костенко вболіває за погіршення життя мешканців інших мікрорайонів. Можемо її заспокоїти: найближча до ділянки, що розглядається, – Варварівка, що розташована на іншому боці ріки на відстані 2 км та житлова забудова мікрорайону Соляні, розташована вниз за течією на відстані 2,5 км. До того ж наша компанія на кожному з підприємств впроваджує низку водоохоронних заходів для мінімізації можливого впливу. Завдяки цьому якість води залишається на рівні фону безпосередньо в акваторії причалу:
– господарсько-побутові стічні води очищуються за європейською технологію з базовим методом повної біологічної очистки, що доповнений методом мембранної ультрафільтрації з застосуванням мембран МITSUBISHI RAYON (Японія);
– дощові, талі та поливно-мийні води, що збираються з території, також обов’язково очищаються від зважених речовин та нафтопродуктів;
– флот компанії новий, вік не перевищує 10 років, усі судна конструктивно мають закриті фанові системи відповідно до вимог Міжнародної конвенції про запобігання забруднення моря із суден MARPOL 73/78, що підтверджується міжнародними свідоцтвами про запобігання забруднення атмосфери нафтою, стічними водами, сміттям, виданими Регістром судноплавства України для кожного із суден;
– судна обслуговуються біля причалів компанії, до яких підведені водопровідна мережа з гідрантом для видачі питної води, каналізаційна мережа з насосною станцією для прийому стічно-фекальних вод, майданчик з обвалуванням та протиаварійним оснащенням для заправки суден паливом з автомобіля-паливозаправника.
Виникає питання: Наталя Костенко просто не розібралась у предметі бесіди чи навмисно маніпулює інформацією, вводячи глядачів програми в оману? Адже фраза – «С большой натяжкой это можно назвать инвестиционным проектом… Как это повлияет на развитие Матвеевки… Вряд ли освободятся дороги… У них есть терминал в городе, все равно машины будут туда ехать…» – свідчить про невігластво і поверхове розуміння суті проєкту. Або ж, зважаючи на досвідченість «експерта», може мати місце маніпулятивна технологія навіювання, коли, використовуючи емоції та почуття, людей змушують вірити в щось нереальне без раціональних аргументів та об’єктивних причин. Таким нереальним, наприклад, може бути твердження, що після будівництва термінала у Матвіїці великотоннажні автомобілі все одно будуть їхати через усе місто на перевантажувальний термінал компанії у Заводському районі. Насправді ідея будівництва цього об’єкта – це пропозиція нашої компанії місту, як розвантажити Миколаїв від вантажного автомобільного транспорту. За вирішення питання будівництва перевантажувального термінала автомобільний транспорт компанії та наших партнерів не буде здійснювати заїзд до м. Миколаєва.
Так само неправдивими є твердження, що робота термінала може якимось чином нашкодити руху автотранспорту в самій Матвіївці чи зруйнувати вже існуючий автошлях. Рух транспорту до термінала відбуватиметься поза межами мікрорайону. Окрема під’їзна дорога до нашого підприємства не буде ніяким чином перетинатися з основним автошляхом на Матвіївку, адже буде збудовано переїзд.
Ще один приклад технологій навіювання, коли Наталя Костенко безапеляційно стверджує про те, що ця ділянка – «прекрасное место для обустройства пляжной зоны… нашли ковыль красный, есть родник…». Територія, на якій планується будівництво перевантажувального термінала, має досить складний рельєф: з крутими схилами та угрупуваннями дикорослих зелених насаджень. Усе це вимагає залучення значних інвестицій для приведення території до належного стану не лише у разі можливого будівництва перевантажувального термінала, а й для розміщення будь-якого іншого об’єкта, в тому числі для облаштування пляжної зони. Сьогодні територія знаходиться у вкрай занедбаному стані, і виникають сумніви, чи взагалі можливо її використовувати як місце для відпочинку громадян. Також виникає питання: якщо ця територія, на думку місцевих мешканців, які виступають проти будівництва термінала, така приваблива для відпочинку, то чому до цього часу вони не привели її у належний санітарний стан та не облаштували зони відпочинку та пляжні зони?
Абсолютно безглуздими і некомпетентними є фрази про те, що «поставят там 120 тыс. бочек»(про що мова взагалі?), «жителі Нової Одеси страждають від пилу та шуму» (серйозно?), «зерно потрібно ворошити у бочках, обробляти хімікатами» (не знаємо, де Костенко бачила цю технологію, але не на наших підприємствах), «в Южному нібулонівський термінал» (ніколи в житті не було), «робочих місць не більше 60» (вигадана цифра), «машини будуть цілодобово стояти на стоянці» (кожен має пересвідчитись, що біля нашого перевантажувального термінала ніяких черг немає). Чи не забагато неправдивих і нічим не підкріплених аргументів для одного «експерта»? Якщо на меті – введення глядачів в оману, то якраз. Дивує інше: в студії вона не єдина, чому ведучий програми не ставить уточнюючих запитань, не піддає сумніву очевидно безглузді речі і відверту брехню? Чи можна назвати такий продукт журналістикою? Сумніваємося.
Наша компанія – патріот міста, який щиро вболіває за Миколаїв. Усі 28 років нашої діяльності саме тут знаходиться центральний офіс нашої компанії. Тому нам не байдуже, яке майбутнє буде у нашого міста. Процвітаюче місто-порт – це цілком можлива реальність, якщо правильно організована логістика, якщо громада свідома і відкрита до співпраці з бізнесом. Але Миколаєву, очевидно, не всі цього успіху бажають…
Незважаючи на таку кількість бруду і брехні, ми від своєї ідеї не відступимось. Щиро віримо, що здоровий глузд переможе.

Будьте в курсі всіх новин!

Щотижня ви отримуватимете наші новини у форматі дайджесту  

[pwf_filter id="8699"]

Оформити заявку

Стати постачальником

Стати пайовиком

Замовити послугу

Кращий роботодавець року в номінації «Соціально відповідальний роботодавець»
Видана

Міністерство Соціальної Політики України Державна Служба Зайнятості (Центральний Апарат) Миколаївський Обласний Центр Зайнятості

Сертифікація

ISO 14001:2015

Рік

2017, 2019

Андрій Вадатурський

CEO

Андрій Вадатурський став генеральним директором «НІБУЛОНу» після понад 15 років роботи в компанії — в липні 2022 року.

Він прийняв цю посаду після трагічної загибелі свого батька та засновника «НІБУЛОНу» Олексія Вадатурського разом із матір’ю Раїсою Вадатурською під час російського ракетного удару по їхньому дому в Миколаєві.

З 2014 до 2019 рік був народним депутатом України від одномандатного округу в Миколаївській області та членом Комітету з питань аграрної політики. У 2017 році створив і очолив велику міжпартійну групу, яка виступала за розвиток українських річок як транспортного засобу.  

Має ступінь магістра електротехніки Українського державного морського технічного університету та ступінь магістра економіки промисловості Лондонської школи економіки. У 2009 році за вагомий внесок у розвиток агропромислового комплексу України був нагороджений Президентом України, йому присвоєно звання «Заслужений працівник сільського господарства».

Одружений, має трьох дітей.

Відправити резюме